Achtergrond
Een tenosynoviale reusceltumor, is een zeldzame, goedaardige wekedelentumor die ontstaat uit weefsels die de gewrichten omringen, de peesscheden en slijmbeurzen. Tenosynoviale reusceltumoren kunnen zich voordoen bij mensen van alle leeftijden, maar komen vaker voor bij volwassenen tussen de 30 en 50 jaar. De afwijking komt het vaakst voor in de knie. De oorzaak is vooralsnog onbekend. Er zijn twee type tenosynoviale reusceltumoren; een lokaal type en een diffuus type. Het diffuse type zit doorgaans verspreid in een gewricht, terwijl een lokaal type vaak bestaat uit 1 bolletje in of nabij een gewricht.
Symptomen
Omdat tenosynoviale reuscel tumoren zo zeldzaam zijn en de klachten niet erg specifiek zijn, kan het soms lang duren voordat de diagnose gesteld wordt. De meest voorkomende klachten zijn;
- Een zwelling in of rond een gewricht.
- Pijn op de plaats van de tumor.
- Moeilijk of niet kunnen bewegen en stijfheid van het gewricht.
Diagnose
De diagnostiek van een tenosynoviale reusceltumor omvat meestal een combinatie van beeldvormende onderzoeken
- Röntgenfoto. Vaak krijg je eerst een röntgenfoto om te kijken of er iets met je bot aan de hand is. Op een röntgenfoto zijn afwijkingen aan het bot en het kraakbeen te zien. Een tenosynoviale reusceltumor is niet te zien op een röntgenfoto.
- MRI-scan. Als op de röntgenfoto niets te zien is, wordt een MRI-scan gemaakt. Op een MRI-scan is een tenosynoviale reusceltumor meestal goed te herkennen. Ook is op een MRI-scan het verschil tussen de 2 soorten tenosynoviale reusceltumor te zien: lokaal of diffuus.
- Biopsie. Is na de MRI-scan nog niet duidelijk wat er precies aan de hand is, dan is een biopsie nodig. Bij een biopsie haalt de arts wat weefsel weg van de tumor om dit te laten onderzoeken. Het onderzoek gebeurt door een patholoog. Na het onderzoek is het zeker of het om een tenosynoviale reuscel tumor gaat.
Behandeling
Bij een tenosynoviale reusceltumor is niet altijd direct een behandeling nodig. Als er wel een behandeling nodig is, is dit erop gericht dat de tumor het gewricht niet (verder) beschadigt.
- Conservatief. Wanneer je weinig of geen klachten hebt, is afwachten een optie.
- Operatief. De meeste mensen met een tenosynoviale reusceltumor krijgen een operatie. De chirurg opent het gewricht en verwijdert zoveel als mogelijk het betrokken slijmvlies van dat gewricht, van de pees of van de slijmbeurs af. Of de tumor helemaal verwijderd kan worden, ligt aan de plek van de tumor en of de tumor in andere weefsels is gegroeid. Een lokale tumor is meestal helemaal weg te halen. Bij een diffuse reusceltumor is dat niet altijd mogelijk. Er kunnen dan tumorcellen achterblijven na de operatie waardoor de tumor terug kan komen.
- Bestraling. Wanneer het niet mogelijk is om al het aangedane weefsel te verwijderen en er klachten blijven bestaan, wordt er in zeer zeldzame gevallen gekozen voor bestraling (radiotherapie).
Behandel resultaat
Na behandeling van een tenosynoviale reusceltumor is er een risico op terugkeer van de tumor, vooral bij de diffuse vorm. Daarom kan het nodig zijn om regelmatig op controle te blijven bij de arts, afhankelijk van de individuele situatie. Bij klachten na de behandeling kan een scan van de betreffende plek gemaakt worden om eventuele terugkeer van de tumor op te sporen.