Het Sarcomen Team Amsterdam UMC bestaat uit toegewijde artsen en onderzoekers die zich richten op het verbeteren van de diagnostiek, behandeling en (na)zorg voor patiënten met sarcomen, een zeldzame vorm van kanker die ontstaat in het bot of het zachte weefsel van het lichaam. Ons wetenschappelijk onderzoek is sterk verweven met de klinische zorg. Vanuit verschillende specialisaties zijn leden van het Sarcomen Team Amsterdam UMC hierbij betrokken. Ook hierin werken wij samen om zo vooruitstrevende zorg van de hoogste kwaliteit na te streven.

Door middel van wetenschappelijk onderzoek, klinische studies en samenwerking met andere instellingen over de hele wereld, werkt het Sarcomen Team Amsterdam UMC aan het verbeteren van diagnostiek en behandelingen van deze zeldzame bot- en weke delentumoren met als doel de zorg voor deze patiëntengroep te verbeteren.

Onze onderzoekslijnen

 • Onderzoek

  Shared decision making

  Het primaire doel van de onderzoekslijn is om de toepassing en effectiviteit van 'Shared Decision Making' bij patiënten met bot- en wekedelentumoren te onderzoeken en te verbeteren.

 • Onderzoek

  Nazorg & langetermijnuitkomsten

  Het hoofddoel van deze onderzoekslijn is het bevorderen van kennis en begrip van begeleiding en nazorg bij patiënten met bot- en wekedelentumoren.

 • Onderzoek

  Verbeteren van behandelmethoden

  Het primaire doel richt zich op de verbetering van behandelingen bij zowel goedaardige als kwaadaardige bot- en wekedelentumoren

 • Onderzoek

  Kwantitatieve diagnostiek

  Ons belangrijkste doel is te onderzoeken wat de impact is van het geïntegreerd gebruik van kwantitatieve diagnostiek en kunstmatige intelligentie (AI) op de nauwkeurigheid van de diagnose, prognose en behandeling van sarcomen.

Wist u dat Sarcomen Team Amsterdam UMC ook veel publicaties heeft?

Onze onderzoekers

 • Robert Hemke

  1Dr. Robert Hemke is in Amsterdam opgeleid tot radioloog. Hij richt zich vrijwel geheel op de beeldvorming van aandoeningen van botten en weke delen. Naast klinische zorg houdt hij zich bezig met wetenschappelijk onderzoek, met daarbij speciale aandacht voor kwantitatieve MRI bij sarcomen en reumatische ziekten. Hij is lid van de Commissie voor Beentumoren.

 • Floortje Verspoor

  2Dr. Floortje Verspoor is in Nijmegen opgeleid tot orthopedisch chirurg. Ze heeft zich gespecialiseerd in sarcomenzorg en heeft haar promotieonderzoek gedaan naar de behandeling van tenosynoviale reusceltumoren. Ze heeft haar expertise op dit gebied verder ontwikkeld op verschillende locaties binnen en buiten Europa.

 • Mario Maas

  3Prof.dr. Mario Maas is radioloog. Hij richt zich geheel op de beeldvorming van aandoeningen van botten en weke delen. Naast klinische zorg houdt hij zich bezig met onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

 • Jos Bramer

  4Prof.dr. Jos Bramer is orthopedisch chirurg. Hij richt zich voornamelijk op sarcomenzorg bij zowel kinderen als volwassenen. Naast klinische zorg zet hij zich ook in voor onderwijs.

 • Brian Balgobind

  5Dr. Brian Balgobind is radiotherapeut-oncoloog in het Amsterdam UMC. Hij is gespecialiseerd in radiotherapie bij sarcomen en stereotactische radiotherapie van botten en wervels. Daarnaast heeft hij kennis van de nieuwste ontwikkelingen in de radiotherapie zoals online adaptieve radiotherapie en kijkt naar de mogelijkheden van brachytherapie en hyperthermie bij sarcoom patiënten. Daarnaast is hij nauw betrokken bij de AYA zorg en de rol van radiotherapie.

 • Dilara Savci

  5Dr. Dilara Savci Heijink is patholoog en sinds 2013 werkzaam in het Amsterdam UMC. Zij heeft een specifieke focus op de pathologie van bot- en wekedelentumoren.

 • IJsbrand Zijlstra

  5Dr. IJsbrand Zijlstra is sinds 2012 werkzaam als interventie-radioloog in het Amsterdam UMC en behandelt patiënten met verschillende soorten aandoeningen waaronder die met tumoren aan skelet en weke delen. Verder is hij betrokken bij de opleiding van assistenten en fellows en bij wetenschappelijk onderzoek.

 • Jacqueline Tromp

  5Dr. Jacqueline Tromp is internist-oncoloog in het Amsterdam UMC. Zij behandelt patiënten met sarcomen en patiënten met gynaecologische tumoren. Daarnaast is zij projectleider van het AYA (Adolescent and Young Adult) team in het Amsterdam UMC. Ze doet studies naar betere begeleiding van AYA’s tijdens en na de behandeling.

 • Rob Hurks

  5Dr. Rob Hurks is als Interventie Radioloog opgeleid in o.a. VUmc en AMC en behandelt patiënten met allerlei aandoeningen in het lichaam. Een belangrijke focus is oncologie zoals van het skelet en weke delen. Hierbij heeft hij zich toegelegd op het toepassen van innovatieve en minimaal invasieve technieken en dit gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek en opleiding.

 • Stein Janssen

  5Dr. Stein Janssen is Orthopedisch Chirurg met interesse in de sarcomenzorg en traumatologie; zijn onderzoekslijn richt zich op pathologische fracturen bij botmetastasen in de lange pijpbeenderen.
  Proefschrift 2018: Surgical Decision-Making for Long Bone Metastases

 • Angelina Bruseker

  6Angelina Bruseker heeft tijdens de bachelor geneeskunde haar thesis geschreven over de angst om opnieuw kanker te krijgen. Zij is nu gelijktijdig met haar master, begonnen aan een PhD traject over de psychologische aspecten rondom keuzevorming in de oncologische orthopedie.

 • Gitte Krebbekx

  6Gitte Krebbekx is een PhD-student aan de Universiteit van Amsterdam. Ze houdt zich bezig met onderzoek naar de lange termijn resultaten van de omkeerplastiek gericht op kwaliteit van leven, slijtage van de gewrichten, energieverbruik en looppatroon.

 • Lisa Lubbers

  6Lisa Lubbers is een master student Personalized Medicine & Imaging. Ze houdt zich bezig met onderzoek naar kwantitatieve MRI, waarmee meer informatie uit de MRI-data kan worden vergaard, om de behandeling van patiënten met wekedelensarcomen te verbeteren.

 • Mylène Duivenvoorden

  6Mylène Duivenvoorden is een PhD-kandidaat aan de Universiteit van Amsterdam. Ze houdt zich bezig met het verbeteren van het diagnostisch traject bij patiënten met reusceltumoren van het bot.

 • Michiel Bongers

  9Proefschrift 2021
  Artificial Intelligence in Orthopaedic Oncology | Towards Algorithm Assisted Healthcare

 • Olivier van Wulfften Palthe

  9Proefschrift 2021
  Sacral chordoma: Outcomes and management

 • Quirina Thio

  9Proefschrift 2022
  Prognostication and Local Management in Bone Metastatic Disease