Wat is een bottumor?

Een bottumor is een tumor die in de botten is gelegen. Deze kan ontstaan uit beenweefsel (bot en kraakbeen) of vanuit cellen die geen bot of kraakbeen maken, maar wel in de botten aanwezig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld bloedvaten of bindweefselcellen. Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Daarnaast bestaat er een groep ‘intermediaire’ bot tumoren, wat betekent dat het tussen goedaardig en kwaadaardig in zit.

  • Goedaardige tumoren zijn meestal goed afgegrensd, groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich niet door het lichaam. Wel kan een dergelijke tumor tegen omliggende weefsels drukken. Dit kan zo hinderlijk of pijnlijk zijn dat de tumor verwijderd moet worden.
  • Intermediaire bottumoren bevinden zich ergens tussen goedaardige en kwaadaardige bottumoren in. Ze hebben de neiging om langzamer te groeien dan kwaadaardige botumoren. Intermediaire bottumoren kunnen lokaal agressief zijn en kunnen terugkeren na verwijdering. Voorbeelden van intermediaire bottumoren zijn reusceltumorenaneurysmatische botcysten (ABC) en atypische cartilagineuze tumoren (ACT). Omdat intermediaire bottumoren niet uitzaaien, staan ze hieronder beschreven onder goedaardige bottumoren.

  • Bij kwaadaardige bottumoren is de celdeling zodanig beschadigd, dat het lichaam de celdeling niet meer onder controle krijgt en de cellen overmatig groeien. Een kwaadaardige bottumor noemen we een sarcoom. Eerst ontstaat een zwelling van het aangedane bot. De kwaadaardige cellen drukken niet alleen tegen de omliggende weefsels aan, maar kunnen er ook ingroeien. Ook kunnen kwaadaardige cellen zich verspreiden via lymfevaten en bloedvaten naar andere delen van het lichaam. Heeft u een kwaadaardige tumor? Dan wordt bij de diagnose gekeken of de tumor ook is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.

Oorzaken van een bottumor

De oorzaak van het ontstaan van een bottumor is vaak onduidelijk. Een enkele keer is er sprake van een zeer zeldzame erfelijke aandoening, waarbij er een verhoogde kans is op het krijgen van een bottumor. Dit is onder andere het geval waar in de familie netvliestumoren voorkomen of wanneer er sprake is van zogenaamde multipele osteochondromen. Bij deze laatstgenoemde aandoening is er sprake van een goedaardige bottumor, die zich tot kwaadaardigheid kan ontwikkelen. De kans is hierop is circa 5%.

Symptomen van een bottumor

Pijn is vaak één van de eerste klachten bij een bottumor. De pijn wordt meestal ter plekke van de tumor aangegeven. De pijn is vaak vaag, maar kan ’s nachts soms heviger zijn. In enkele gevallen wordt een zwelling als eerste verschijnsel van een tumor gezien. Heel af en toe is er sprake van een bewegingsbeperking door ingroei in spieren en/of gewrichten. Ook kan een spontane botbreuk een eerste uiting zijn van een bottumor.

  • Vage pijn die ‘s nachts erger wordt;
  • Pijn zonder duidelijk oorzaak;

  • Zwelling in de botten of rond de gewrichten;
  • Moeilijk of niet kunnen bewegen en stijfheid van gewrichten;
  • Verzwakking van het bot, wat kan leiden tot een spontane botbreuk
  • Vermoeidheid of gewichtsverlies (bij sommige gevallen van botkanker)

Verschillende soorten goedaardige bottumoren

Verschillende soorten kwaadaardige bottumoren