Wat is een wekedelentumor?

Een wekedelentumor is een type tumor dat ontstaat in de zachte weefsels van het lichaam, zoals spieren, vetweefsel, bloedvaten, zenuwen, pezen en bindweefsel. Deze tumoren kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn en kunnen op elke leeftijd voorkomen, hoewel ze vaker voorkomen bij volwassenen. Daarnaast bestaat er een groep ‘intermediaire’ weke delentumoren, wat betekent dat het tussen goedaardig en kwaadaardig in zit maar geen uitzaaiingen vormt.

  • Goedaardige tumoren zijn meestal goed afgegrensd, groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich niet door het lichaam. Wel kan een dergelijke tumor tegen omliggende weefsels drukken. Dit kan zo hinderlijk of pijnlijk zijn dat de tumor verwijderd moet worden.

  • Intermediaire wekedelentumoren zijn een groep tumoren die atypisch gedrag vertonen, en daardoor tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren in zitten. Deze tumoren kunnen lokaal agressief zijn en kunnen terugkeren na verwijdering. Voorbeelden van Intermediaire wekedelentumoren zijn een desmoïd en een atypische lipomateuze tumor (ALT). Omdat intermediaire wekedelentumoren niet uitzaaien, staan ze hieronder beschreven onder goedaardige wekedelentumoren.

  • Bij kwaadaardige tumoren is de celdeling zodanig beschadigd, dat het lichaam de celdeling niet meer onder controle krijgt en de cellen overmatig groeien. De kwaadaardige cellen drukken niet alleen tegen de omliggende weefsels aan, maar kunnen er ook ingroeien. Ook kunnen kwaadaardige cellen zich verspreiden via lymfevaten en bloedvaten naar andere delen van het lichaam.

    Heeft u een kwaadaardige weke delelentumor? Dan wordt bij de diagnose gekeken of de tumor ook is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.

    Oorzaken van een wekedelentumor

    De precieze oorzaken van wekedelentumoren zijn niet altijd duidelijk. In sommige gevallen kunnen genetische factoren een rol spelen. Een aantal risicofactoren zijn geïdentificeerd die het risico op het ontwikkelen van wekedelentumoren kunnen verhogen, zoals:

    • Erfelijke aanleg: bepaalde genetische aandoeningen, zoals neurofibromatose type 1, kunnen het risico op het ontwikkelen van wekedelentumoren verhogen.
    • Leeftijd: weke delentumoren kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar sommige typen komen vaker voor bij oudere volwassenen.
    • Straling: blootstelling aan bepaalde vormen van straling, zoals radiotherapie, kan het risico op het ontwikkelen van wekedelentumoren verhogen.

    Het is belangrijk op te merken dat in de meeste gevallen de oorzaak van wekedelentumoren onbekend blijft.

    Symptomen van een wekedelentumor

    De symptomen van een wekedelentumor kunnen variëren afhankelijk van het type tumor, de grootte, de locatie en de agressiviteit. In sommige gevallen kunnen wekedelentumoren helemaal geen symptomen veroorzaken en worden ze per toeval ontdekt. Als er symptomen aanwezig zijn, kunnen deze zijn:

    • Een onderhuidse zwelling die geen pijn doet en langzaam groter wordt.

    • Een zwelling die opeens ontstaat, snel groeit en/of niet weggaat.

    • Pijn of gevoeligheid op de plaats van de tumor.
    • Beperking van de beweging of functie van een ledemaat of een ander lichaamsdeel.
    • Gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de buurt van de tumor.

    Verschillende soorten goedaardige wekedelentumoren

    Verschillende soorten kwaadaardige wekedelentumoren