Reusceltumor van het bot

Achtergrond

Een reusceltumor van het bot is een zeldzame bottumor. De tumor is goedaardig, dat betekent dat het geen kanker is.
Wel is vaak een behandeling nodig omdat de tumor agressief kan groeien. Door de tumor kan het bot zwak worden en door de tumor kunnen gewrichten beschadigen. De tumor komt het meeste voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar.  Het is niet bekend waarom iemand een reusceltumor van het bot krijgt, ook lijkt erfelijkheid geen rol te spelen.

Een reusceltumor van het bot kan in alle botten ontstaan. Meestal ontstaat de tumor in een van de lange pijpbeenderen, zoals het dijbeen, het scheenbeen en de bovenarm. Vaak zit een reusceltumor aan een uiteinde van een bot, vlakbij een gewricht.
Heel soms zit een reusceltumor van het bot in de wervelkolom, het bekken of in de kleine beentjes in de handen of voeten.
Ook buiten de botten kan een reusceltumor ontstaan. Het heet dan ‘reusceltumor tenosynoviaal’.

Symptomen

Meestal heb je in het begin weinig of helemaal geen klachten van een reusceltumor van het bot. De klachten ontstaan pas als de tumor groter wordt. Vaak ontstaan de klachten langzaam en heb je al een tijd last voordat duidelijk is dat je een reusceltumor hebt.

Klachten die door reusceltumor van het bot kunnen komen:

  • Pijn bij een gewricht. De pijn zit op de plek waar de tumor in het bot zit.
  • Een zwelling. Door de tumor kan het bot uitbreiden wat een zwelling kan geven. Het uitbreiden van het bot noemen artsen ook wel ‘expansie’.
  • Problemen met bewegen. Als de tumor aan het uiteinde van een bot zit, kan het bot op die plek veranderen. Hierdoor kan het aanliggende gewricht, het gewricht waar de tumor in de buurt, zit moeilijker bewegen.
  • Een botbreuk. Door een reusceltumor van het bot kan het bot aangetast worden waardoor het bot sneller breekt.

Diagnose

Een van de eerste onderzoeken die je krijgt als er iets aan de hand lijkt met je bot, is een röntgenfoto.

  • Röntgenfoto. Op een röntgenfoto is goed te zien of er een tumor in het bot zit, of als er iets anders aan de hand is. Soms is ook te zien of de tumor goedaardig of kwaadaardig (kanker) is. Is er een kans dat je een reusceltumor in het bot hebt? Dan krijg je ook een röntgenfoto van de longen, een longfoto. De radioloog kijkt dan of er afwijkingen in de longen te zien zijn.
  • MRI-scan. Na de röntgenfoto krijg je bijna altijd een MRI-scan. Op de scan kan de radioloog precies zien waar de tumor in het bot zit en hoe uitgebreid hij is. Dit is belangrijk om te weten voor de behandeling.
  • CT-scan. Soms vraagt de arts ook een CT-scan aan. Bijvoorbeeld als je bot gebroken is of als het bot is aangetast door de tumor. Met een CT-scan kan de arts de kwaliteit van het bot goed beoordelen.
  • Biopsie. Als je een reusceltumor van het bot hebt, is dat meestal duidelijk te zien op een röntgenfoto en een CT-scan. De arts kan met deze beelden de diagnose stellen. Ook doet de arts altijd nog een biopsie. Hij of zij haalt dan een stukje van de tumor weg om te laten onderzoeken. Het onderzoek gebeurt door een patholoog in het laboratorium. Na het onderzoek is 100% zeker of het om een reusceltumor van het bot gaat of niet.

Behandeling

Een reusceltumor van het bot groeit agressief. De reuscellen breken het gezonde bot af en als de tumor groter wordt, kunnen er gewrichten en spieren in de buurt beschadigen. Daarom is het belangrijk dat een reusceltumor van het bot behandeld wordt.

  • Operatief. Mensen met een reusceltumor van het bot krijgen vrijwel altijd een operatie. Hoe de operatie er precies uitziet, hoor je van je arts. Het maakt bijvoorbeeld uit hoe groot de tumor is, waar de tumor zit en of de tumor in andere weefsels dan het bot is gegroeid.
  • Medicatie. Soms krijg je voor de operatie het medicijn denosumab. Dit is om de botafbraak door de reusceltumor te remmen.

Behandel resultaat

Als de behandeling klaar is blijf je nog een aantal jaren onder controle bij je arts. Een reusceltumor van het bot kan terugkomen na de behandeling. Tijdens de controles kijkt je arts hoe je herstelt van de behandeling. Verder controleert hij of zij of de tumor terugkomt en of er uitzaaiingen zijn. Meestal krijg je een röntgenfoto of een MRI-scan, of allebei.

Prognose

Reusceltumor van het bot is bijna altijd een goedaardig tumor. Dat betekent dat het geen kanker is. De overlevingskansen zijn dan heel goed.
Heel soms zijn er uitzaaiingen van een goedaardige reusceltumor in de longen. Dit zijn andere uitzaaiingen dan uitzaaiingen van kanker. De uitzaaiingen zijn latent, dat betekent dat ze ongevaarlijk zijn. Is er wel een behandeling nodig, dan krijg je meestal het medicijn denosumab.

Verwijzer?

Huisarts
Alle reguliere huisartsverwijzingen kunt u indienen via Zorgdomein.

Medisch specialisten en andere zorgprofessionals
Voor verwijzingen naar de afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC kunt u ook gebruikmaken van het algemeen verwijsformulier van het Amsterdam UMC – locatie AMC.

Intercollegiaal overleg
Neemt u contact op met het secretariaat (staf) Orthopedie:
Telefoonnummer: 020 566 26 72
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:00 – 16:30u.
Per e-mail: info@amsterdam-orthopedie.nl

Afspraak maken

Polikliniek Orthopedie Volwassenen