Achtergrond
Een osteochondroom is een goedaardige bottumor die ontstaat uit bot- en kraakbeenweefsel. Het is de meest voorkomende bottumor bij kinderen en jongvolwassenen. Osteochondromen groeien vaak uit het oppervlak van lange botten, zoals het dijbeen, het scheenbeen en de bovenarm, maar kunnen ook in andere delen van het skelet voorkomen. Meestal veroorzaken ze geen klachten en worden ze per toeval ontdekt bij een röntgenonderzoek. In sommige gevallen kan een osteochondroom echter pijn, zwelling of bewegingsbeperking veroorzaken. Behandeling van een osteochondroom is meestal niet nodig, tenzij het symptomen veroorzaakt of het risico op complicaties verhoogt.
Symptomen
Mensen met een osteochondroom merken dit niet altijd en hebben geen klachten.
Mogelijke klachten zijn:
- Pijn kan onder meer worden veroorzaakt door druk op spieren, pezen, zenuwen en bloedvaten in de nabije omgeving van het osteochondroom.
- Zwelling door de botuitstulping, veroorzaakt door het osteochondroom
- Bewegingsbeperking door het osteochondroom.
Diagnose
Een röntgenfoto is in de meeste gevallen nodig om de diagnose te kunnen stellen. Soms wordt aanvullend nog een MRI scan gemaakt.
Behandeling
Het is niet altijd nodig om deze goedaardige bottumor direct te behandelen.
- Conservatief. Een osteochondroom zonder klachten kan je onbehandeld laten.
- Operatief. Een osteochondroom die hinder veroorzaakt kan chirurgisch worden verwijderd. Bij jonge patiënten, waarbij het osteochondroom dichtbij de groeischijf ligt, kan verwijderen beter worden uitgesteld totdat de patiënt is uitgegroeid.
Behandel resultaat
De lokale klachten kunnen na een operatie verdwijnen. Er is wel kans op complicaties die samenhangen met een operatie en bij het osteochondroom stek afhangen van de locatie van dit uitsteeksel in het lichaam.