Multipele osteochondromen (HME-MO)

Achtergrond

Hereditaire multipele osteochondromen, ook bekend als hereditaire multipele exostosen (HME-MO), is een erfelijke aandoening. Deze aandoening veroorzaakt meerdere botuitstulpingen met een kraakbeenlaag. Dit noemen we een osteochondroom. Osteochondromen groeien vaak uit het oppervlak van lange botten, zoals het dijbeen, het scheenbeen en de bovenarm, maar komen ook voor rondom het bekken, de ribben en het schouderblad. De osteochondromen groeien zo lang de groeischijven nog open zijn. Maligne (kwaadaardige) ontaarding tot een chondrosarcoom komt voor bij ongeveer 5% van de patiënten met multipele osteochondromen.

Klachten

Mensen met een osteochondroom merken dit niet altijd en hebben dan geen klachten.

Mogelijke klachten zijn:

  • Pijn kan onder meer worden veroorzaakt door druk op spieren, pezen, zenuwen en bloedvaten in de nabije omgeving van het osteochondroom.
  • Zwelling door de botuitstulping, veroorzaakt door het osteochondroom
  • Bewegingsbeperking door het osteochondroom.

Diagnose

De diagnose stellen we met een röntgenfoto. Om de diagnose HME-MO te bevestigen, wordt door uw behandelend arts een erfelijkheidsonderzoek aangevraagd. Regelmatige controle is noodzakelijk, zowel op kinderleeftijd als op volwassenen leeftijd. Bij kinderen is het van belang te controleren op het ontstaan van groeistoornissen. Bij volwassenen is het raadzaam om een MRI-scan van het gehele lichaam te maken om maligne ontaarding van osteochondromen in een vroeg stadium te diagnosticeren en te vroeg te behandelen.

Behandeling

De behandeling hangt af van de klachten die de patiënt ervaart.

  • Conservatief. Een osteochondroom zonder klachten laten we doorgaans onbehandeld.
  • Operatief. Een osteochondroom die hinder veroorzaakt kunnen we chirurgisch verwijderden. Bij jonge patiënten, waarbij het osteochondroom dichtbij de groeischijf ligt, kan verwijderen beter worden uitgesteld totdat de patiënt is uitgegroeid. Bij een verdenking op een kwaadaardige verandering van een osteochondroom, zal deze verwijderd moeten worden.

Behandel resultaat

De lokale klachten kunnen na een operatie verdwijnen. Er is wel kans op complicaties die samenhangen met een operatie en bij het osteochondroom stek afhangen van de locatie van dit uitsteeksel in het lichaam.

 

Verwijzer?

Huisarts
Alle reguliere huisartsverwijzingen kunt u indienen via Zorgdomein.

Medisch specialisten en andere zorgprofessionals
Voor verwijzingen naar de afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC kunt u ook gebruikmaken van het algemeen verwijsformulier van het Amsterdam UMC – locatie AMC.

Intercollegiaal overleg
Neemt u contact op met het secretariaat (staf) Orthopedie:
Telefoonnummer: 020 566 26 72
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:00 – 16:30u.
Per e-mail: info@amsterdam-orthopedie.nl

Afspraak maken

Polikliniek Orthopedie Volwassenen