Fibreuze dysplasie

Achtergrond

Fibreuze dysplasie is een zeldzame aandoening die de botten aantast. Het wordt gekenmerkt door de vervanging van gezond botweefsel door vezelachtig en zwak botweefsel. Dit leidt tot zwakte van het bot, waardoor het bot sneller kan breken dan normaal.

Fibreuze dysplasie kan op elke leeftijd voorkomen, maar het treft meestal kinderen en jongvolwassenen. Het kan zich in één bot voordoen (monostotische fibreuze dysplasie) of in meerdere botten (polyostotische fibreuze dysplasie). Het is een goedaardige bottumor.

Symptomen

Zowel bij kinderen als volwassen bestaan de klachten meestal uit;

  • Pijn ter plaatse van de botafwijking.
  • Spontane botbreuk bij verzwakking van het bot door fibreuze dysplasie.

Diagnose

De diagnose stellen we doorgaans met een röntgenfoto. Soms maken we aansluitend een MRI-scan en in sommige gevallen zal er een biopsie plaatsvinden. Bij een biopsie wordt een stukje weefsel verwijderd en onder de microscoop onderzocht door een patholoog.

Behandeling

Het is niet altijd nodig om deze goedaardige bottumor te behandelen.

  • Conservatief. Vaak is bij fibreuze dysplasie een behandeling niet noodzakelijk, omdat het in veel geval geen klachten geeft.
  • Medicatie. Soms kan door middel van medicijnen de botactiviteit verminderd worden (Bisfosfonaten, Denosumab). Dit vertraagt de afbraak van botweefsel en draagt zo bij aan een betere botkwaliteit.
  • Operatief. Soms is een operatie nodig om pijnklachten te verminderen en/of het bot te verstevigen, maar het kan ook zijn dat er sprake is van een botbreuk

Behandelresultaat

De kans bestaat dat na de behandeling fibreuze dysplasie terugkomt (recidief). Een nieuwe operatie kan dan nodig zijn.

Verwijzer?

Huisarts
Alle reguliere huisartsverwijzingen kunt u indienen via Zorgdomein.

Medisch specialisten en andere zorgprofessionals
Voor verwijzingen naar de afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC kunt u ook gebruikmaken van het algemeen verwijsformulier van het Amsterdam UMC – locatie AMC.

Intercollegiaal overleg
Neemt u contact op met het secretariaat (staf) Orthopedie:
Telefoonnummer: 020 566 26 72
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:00 – 16:30u.
Per e-mail: info@amsterdam-orthopedie.nl

Afspraak maken

Polikliniek Orthopedie Volwassenen