Chondromyxoïd fibroom

Achtergrond

Chondromyxoïd fibroom (CMF) is een zeldzame, goedaardige bottumor die typisch ontstaat in de metafyse (het gebied van een lang bot naast de groeischijf) van lange botten, zoals het dijbeen of het scheenbeen en in het bekken of de botten van de handen en voeten. Het komt vaker voor bij jongvolwassenen en heeft een lichte voorkeur voor mannen.

Een CMF wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een chondromyxoïde matrix (een mengsel van kraakbeenachtig en myxoïd weefsel). Het groeit meestal langzaam en geeft vaak geen klachten (asymptomatisch), maar kan pijn en zwelling veroorzaken als het drukt op nabijgelegen weefsels of structuren.

Symptomen

De klachten hangen af van de locatie en de afmeting van het CMF. Patiënten presenteren zich meestal met langzaam toenemende en langdurige bestaande pijn.

Klachten die bij een CMF kunnen ontstaan zijn:

  • Pijnklachten in het aangedane bot, dit is vaak onafhankelijk van belasting.
  • Zwelling , waardoor het bot uit zet. Het bemerken van deze subtiele zwelling is meestal het geval bij botten met weinig overliggende zachte weefsels (bijv. in de botten van de handen en voeten).
  • Functieverlies doordat de tumor het aanliggende gewricht beïnvloed.

Diagnose

Standaard wordt een röntgenfoto gemaakt van het betreffende bot. Hierop wordt dan een afwijking gezien in het metafysaire deel van het bot. Als er onzekerheid bestaat over de diagnose kan er aanvullend een MRI scan worden gemaakt om zo duidelijkheid te verschaffen tussen verschillende diagnoses.

Behandeling

De meest gebruikte behandeling van een CMF is een operatie. Bij deze operatie wordt het tumorweefsel uitgekrabd (curettage).

Behandel resultaat

Om het effect van de behandeling te beoordelen wordt na 6 weken een controle röntgenfoto gemaakt. Bij goed effect blijft u nog circa 2 jaar onder controle. Dit omdat het mogelijk is dat het CMF toch weer terugkomt (recidief). Een recidief van CMF komt ongeveer in 20% van de patiënten voor. Als dit het geval is kan of het uitkrabben herhaald worden.

Verwijzer?

Huisarts
Alle reguliere huisartsverwijzingen kunt u indienen via Zorgdomein.

Medisch specialisten en andere zorgprofessionals
Voor verwijzingen naar de afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC kunt u ook gebruikmaken van het algemeen verwijsformulier van het Amsterdam UMC – locatie AMC.

Intercollegiaal overleg
Neemt u contact op met het secretariaat (staf) Orthopedie:
Telefoonnummer: 020 566 26 72
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:00 – 16:30u.
Per e-mail: info@amsterdam-orthopedie.nl

Afspraak maken

Polikliniek Orthopedie Volwassenen