Atypische Lipomateuze Tumor (ALT)

Achtergrond

Een atypische lipomateuze tumor (ALT) is een zeldzame, weke delentumor die ontstaat uit het vetweefsel in het lichaam. Het komt vooral voor bij volwassenen van middelbare leeftijd en ouderen. Het wordt ‘atypisch’ genoemd vanwege de afwijkende kenmerken van de tumorcellen, die onder de microscoop kunnen worden waargenomen, wat betekent dat het tussen goedaardig en kwaadaardig in zit en geen uitzaaiingen vormt. De oorzaak van ALT is onbekend en het kan op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen, maar we zien ze meestal in de armen en benen. Een ALT groeit over het algemeen langzaam en verspreidt zich niet naar andere delen van het lichaam. Wel kan het lokaal agressief zijn en nabijgelegen structuren aantasten.

Symptomen

Een ALT is vaak asymptomatisch, wat betekent dat ze geen symptomen veroorzaken. Als ze groot genoeg worden, kunnen ze druk uitoefenen op aangrenzende weefsels en daardoor symptomen veroorzaken. Symptomen kunnen onder meer zijn:

  • Een zwelling onder de huid die geleidelijk groter wordt en geen pijn veroorzaakt.
  • Pijn op de plaats van de tumor.
  • Beperkte beweging van aangrenzende gewrichten of spieren.

Diagnose

Als je een bultje of bult voelt die je niet vertrouwt of andere symptomen hebt die kunnen wijzen op een liposarcoom, ga dan naar je huisarts. De huisarts zal je onderzoeken en indien nodig doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verdere diagnostische tests en behandeling.

  • Echo. Bij een onderhuidse bult, is het eerste onderzoek vaak een echo. Met een echo kan de radioloog zien of de afwijking een goedaardig vetbult (lipoom) is, of dat er meer onderzoek nodig is.
  • MRI-scan. Als op de echo iets te zien is wat een tumor kan zijn, krijg je een MRI-scan. Een MRI-scan is nodig om te kijken of de afwijking een ALT is of een ander soort wekedelentumor.

Behandeling

De behandeling van een ALT hangt af van de grootte, locatie en agressiviteit van de tumor. In het algemeen wordt een operatie aanbevolen als het mogelijk is, waarbij er zo veel mogelijk van het aangedane weefsel wordt verwijderd om het risico op terugkeer te minimaliseren.

Behandel resultaat

Over het algemeen hebben patiënten met een ALT een goede prognose en een laag risico op terugkeer van de tumor na een succesvolle behandeling. Soms kan de tumor terugkomen na de behandeling en daarom worden regelmatige controles meestal aanbevolen om eventuele terugkeer van de tumor tijdig op te sporen.

Verwijzer?

Huisarts
Alle reguliere huisartsverwijzingen kunt u indienen via Zorgdomein.

Medisch specialisten en andere zorgprofessionals
Voor verwijzingen naar de afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC kunt u ook gebruikmaken van het algemeen verwijsformulier van het Amsterdam UMC – locatie AMC.

Intercollegiaal overleg
Neemt u contact op met het secretariaat (staf) Orthopedie:
Telefoonnummer: 020 566 26 72
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:00 – 16:30u.
Per e-mail: info@amsterdam-orthopedie.nl

Afspraak maken

Polikliniek Orthopedie Volwassenen