Achtergrond

Een fibrosarcoom is een zeldzame kwaadaardige weke delentumor (sarcoom) die ontstaat uit bindweefselcellen die fibroblasten worden genoemd. Fibrosarcomen komen meestal voor in de armen en benen, maar kunnen ook elders in het lichaam voorkomen. Fibrosarcomen kunnen uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Ze kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar worden vaker gezien bij volwassenen. De oorzaken van fibrosarcomen zijn niet goed begrepen.

Symptomen

De symptomen van een fibrosarcoom kunnen variëren afhankelijk van de grootte en locatie van de tumor. Symptomen die erbij kunnen passen zijn;

  • Een zwelling onder de huid die geleidelijk groter wordt en geen pijn veroorzaakt.
  • Een zwelling die plotseling verschijnt, snel groter wordt en niet vanzelf verdwijnt.
  • Pijn op de plaats van de tumor.
  • Problemen met bewegen. De tumor kan druk geven of ingroeien in spieren en gewrichten. Hierdoor kan je soms moeilijker bewegen.

Diagnose

Als je een bultje of bult voelt die je niet vertrouwt of andere symptomen hebt die kunnen wijzen op een fibrosarcoom, ga dan naar je huisarts. De huisarts zal je onderzoeken en indien nodig doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verdere diagnostische tests en behandeling.

  • Echo. Bij een onderhuidse bult, is het eerste onderzoek vaak een echo. Met een echo kan de radioloog zien of de afwijking een goedaardig vetbult (lipoom) is, of dat er meer onderzoek nodig is.
  • MRI-scan. Als op de echo iets te zien is wat een tumor kan zijn, krijg je een MRI-scan. Een MRI-scan is nodig om te kijken of de afwijking past bij een fibrosarcoom en om te zien hoe uitgebreid de afwijking is.
  • PET/CT. Voor het vaststellen van uitzaaiingen wordt een PET/CT gemaakt. Eventuele uitzaaiingen kunnen doormiddel van een speciale camera worden aangetoond. Vaak wordt het onderzoek gecombineerd met een gedetailleerde CT-scan van je lichaam.
  • Biopsie. Als je een verdenking op een fibrosarcooom hebt, doet de arts altijd nog een biopsie. De arts haalt stukje van de tumor weg om te laten onderzoeken. Het onderzoek gebeurt door een patholoog. Na het onderzoek is het zeker of het om een Ewing sarcoom gaat.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen van fibrosarcoom. Meestal krijg je een operatie.

  • Operatief. Afhankelijk van de grootte, plaats en de uitbreiding van de tumor, krijg je een operatie.
  • Bestraling. Soms is het nodig om naast de operatie ook bestralingstherapie te geven.
  • Systemische therapie. Over het algemeen is een fibrosarcoom niet erg gevoelig voor chemotherapie, maar in sommige gevallen kan chemotherapie vóór de operatie worden gebruikt om de grootte van de tumor te verkleinen. Bovendien kan chemotherapie een optie zijn bij uitzaaiingen van het fibrosarcoom.

Behandel resultaat

De vooruitzichten bij een fibrosarcoom verschillen per persoon en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type fibrosarcoom en of er uitzaaiingen zijn. Het is daarom belangrijk om de vooruitzichten en behandelmogelijkheden te bespreken met een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van kanker.

Na de behandeling blijf je onder controle. Tijdens de controles krijg je onderzoeken om te zien of de tumor niet terugkomt, meestal wordt de controle gedaan door middel van een MRI-scan en een longfoto. Hoe lang je onder controle blijft en hoe vaak de controles zijn, hoor je van je arts. Dat hangt mede af van het soort fibrosarcoom en de plek van de tumor.

Verwijzer?

Huisarts
Alle reguliere huisartsverwijzingen kunt u indienen via Zorgdomein.

Medisch specialisten en andere zorgprofessionals
Voor verwijzingen naar de afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC kunt u ook gebruikmaken van het algemeen verwijsformulier van het Amsterdam UMC – locatie AMC.

Intercollegiaal overleg
Neemt u contact op met het secretariaat (staf) Orthopedie:
Telefoonnummer: 020 566 26 72
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:00 – 16:30u.
Per e-mail: info@amsterdam-orthopedie.nl

Afspraak maken

Polikliniek Orthopedie Volwassenen