Achtergrond

Een Ewing sarcoom is een zeldzame vorm van botkanker die voornamelijk voorkomt bij kinderen en jonge volwassenen tussen de leeftijd van 10 en 20 jaar. Het is een type botkanker, maar kan ook ontstaan in het zachte weefsel van het lichaam, zoals spieren of bindweefsels. Een Ewing sarcoom kan in het hele lichaam voorkomen.

Symptomen

De symptomen van een Ewing sarcoom kunnen variëren afhankelijk van de locatie van de tumor.

  • Pijn. De meest voorkomende klacht is pijn, meestal s’ nachts. De pijn is gelokaliseerd rondom de tumor.
  • Zwelling. Ter plaatse van de tumor kan een zwelling zichtbaar of voelbaar zijn.
  • Problemen met bewegen. Als de tumor aan het uiteinde van een bot zit, kan het bot op die plek veranderen. Hierdoor kan het gewricht waar de tumor in de buurt zit moeilijker bewegen.
  • Een botbreuk. Door een Ewing sarcoom kan het bot aangetast worden waardoor het bot sneller breekt.
  • Algemene symptomen kunnen moeheid, gebrek aan eetlust, koorts en gewichtsverlies zijn.

Diagnose

Een van de eerste onderzoeken die je krijgt als er iets aan de hand lijkt met je bot, is een röntgenfoto.

  • Röntgenfoto. Op een röntgenfoto is te zien of er een tumor in het bot zit, of als er iets anders aan de hand is. Soms is ook te zien of de tumor goedaardig of kwaadaardig (kanker) is.
  • MRI-scan. Na de röntgenfoto krijg je bijna altijd een MRI-scan. Op de scan kan de radioloog precies zien waar de tumor in het bot zit en hoe uitgebreid hij is. Dit is belangrijk om te weten voor de behandeling.
  • CT-scan. Soms vraagt de arts ook een CT-scan aan. Bijvoorbeeld als je bot gebroken is of als het bot is aangetast door de tumor. Met een CT-scan kan de arts de kwaliteit van het bot goed beoordelen.
  • PET/CT. Voor het vaststellen van uitzaaiingen wordt een PET/CT gemaakt. Eventuele uitzaaiingen kunnen doormiddel van een speciale camera worden aangetoond. Vaak wordt het onderzoek gecombineerd met een gedetailleerde CT-scan van je lichaam.
  • Biopsie. Als je een verdenking op een Ewing sarcoom hebt, doet de arts altijd nog een biopsie. Hij of zij haalt dan een stukje van de tumor weg om te laten onderzoeken. Het onderzoek gebeurt door een patholoog. Na het onderzoek is het zeker of het om een Ewing sarcoom gaat.

Behandeling

Het behandelingsplan voor een Ewing sarcoom is vaak complex en wordt individueel afgestemd op de patiënt. De behandeling hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en locatie van de tumor, of het is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, de leeftijd en algemene gezondheid van de patiënt en de reactie op de behandeling. Meestal omvat de behandeling van een Ewing sarcoom een combinatie van een operatie, chemotherapie en bestralingstherapie.

  • Systemische therapie. Chemotherapie wordt vaak gebruikt om de tumor te laten krimpen voordat een operatie wordt uitgevoerd en om eventuele kankercellen te doden die zijn achtergebleven na de operatie. Het kan ook worden gebruikt om de tumor onder controle te houden als deze niet kan worden verwijderd met een operatie.
  • Bestraling. Bestralingstherapie kan worden gebruikt om de tumor te vernietigen of de groei ervan te verminderen. Het kan ook worden gebruikt om te voorkomen dat kankercellen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.
  • Operatie. Een operatie kan worden gebruikt om de tumor te verwijderen, vooral als deze zich in een bot bevindt. Als de tumor zich in een gebied bevindt dat moeilijk te opereren is, zoals de wervelkolom, kan een operatie gevaarlijk zijn en kan in plaats daarvan bestralingstherapie worden gebruikt.

Behandel resultaat

De genezingskans van patiënten met een Ewing-sarcoom ligt rond de 55-70%. De genezingskans hangt onder andere af van of er uitzaaiingen van de tumor naar andere plaatsen in het lichaam zijn, de locatie en grootte van de tumor en leeftijd van de patiënt. Een andere voorspellende factor is hoe de tumor reageert op de chemotherapie.

Verwijzer?

Huisarts
Alle reguliere huisartsverwijzingen kunt u indienen via Zorgdomein.

Medisch specialisten en andere zorgprofessionals
Voor verwijzingen naar de afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC kunt u ook gebruikmaken van het algemeen verwijsformulier van het Amsterdam UMC – locatie AMC.

Intercollegiaal overleg
Neemt u contact op met het secretariaat (staf) Orthopedie:
Telefoonnummer: 020 566 26 72
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:00 – 16:30u.
Per e-mail: info@amsterdam-orthopedie.nl

Afspraak maken

Polikliniek Orthopedie Volwassenen